DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Williams megtalálta az új Bottast?

A GP3 bajnoka a Williams tesztpilótája lesz – nem csoda, ha egyeseket déja vu fog el, ugyanígy kezdte a tavaly dobogókat halmozó Valtteri Bottas is. Az új fiú, aki a Red Bullt hagyta el az istálló kedvéért, pontosan őt akarja utánozni.

A Williams mai közleményében számolt be arról, hogy a GP3 2014-es bajnoka, Alex Lynn a csapathoz csatlakozik fejlesztési versenyzőként. Érkezése már csak azért is meglepően hatott, mivel eddig a Red Bull utánpótlásprogramjának tagjaként tarthattuk számon. Lynn egy ízben biztosan autóba ülhet majd, a Spanyol Nagydíj utáni kétnapos teszten. Nehéz nem párhuzamot vonni közte és Valtteri Bottas között, aki 2012-ben egy évet lehúzott a Williams tesztelőjeként, mielőtt versenyzői ülést kapott a csapatnál. Azóta már a Mercedesszel és Ferrarival hozzák szóba az egyik legnagyobb ígéretként.

„Különösen izgatott vagyok, hogy a Williamshez csatlakozhatok, egy olyan csapathoz, amely hihetetlen történelemmel és csodás potenciállal rendelkezik. Az elmúlt évben az istálló hatalmas lépést tett meg előre, elszántságuk pedig, hogy harcoljanak és még több sikert érjenek el, tisztán látható. Remélem, hogy egy erős GP2-es szezonnal, miközben az F1-es autó fejlesztésében is segítek, képes lehetek Valtteri Bottas nyomdokait követni, aki pontosan ugyanezt a fejlesztői pozíciót töltötte be” – hangsúlyozta ki a párhuzamot a 21 éves versenyző is.



„Kemény munka és eltökéltség árán jutott el a GP3-as címtől a Williams üléséig. Hihetetlen lehetőség, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, mint Sir Frank Williams és Pat Symonds. A Williamsnél rendkívül sok tapasztalat halmozódott fel, és remélem, hogy az ezektől az emberektől megszerzett tudást fel tudom használni versenyzőként és a csapat elismert tagjaként” – dicsérte az istállót Lynn, aki hozzátette, alig várja a néhány hónap múlva esedékes bevetést.

Különbség kettejük között, hogy míg Bottas teljes évét a Williamsnek szentelte, Lynn – ahogy nyilatkozatában utalt rá –, a szezon során a GP2-es bajnoki cím meghódításáért is harcba száll, a 2014-es végső győzelmet megszerző alakulat, a DAMS színeiben. Az istállóhoz épp a Red Bull juttatta be, amelynek juniorprogramjában érte el GP3-as sikereit, csapattársa az energiaitalosok egy másik növendéke, Pierre Gasly lesz.

Felmerülhet a kérdés, hogy Lynn új szerepével együtt hátat fordít-e a Red Bullnak, és inkább a Williamsnél igyekszik magának jövőt építeni, vagy épp ellenkezőleg, az energiaitalosok segítségével jutott a grove-i csapatba. Az Autosport magazin választ adott a talányra: információik szerint baráti módon elválnak útjaik a Red Bull juniorprogramjával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: