DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Túl van első amerikai tesztjén a volt F1-es rekorder

Két eredményszegény évad és a Marussia csődje után nem kapkodtak a csapatok Max Chilton után, aki Amerika felé kacsingat, és már túl is van első tesztjén a Carlin Motorsportsszal.

Max Chilton legjobb F1-es eredménye két 13. hely a tavalyi Ausztrál és Bahreini Nagydíjakról, és összességében sem nyújtott meggyőző teljesítményt 35 versenye alatt, egy szegmensben azonban még is ott van a neve a sportág rekordjai között: újoncként be tudta fejezni első 25 versenyét, melyre azelőtt senki sem volt képes.

A Marussia összeomlása miatt az ő karrierje is veszélybe került, és ülés híján úgy döntött, hogy hétmérföldes csizmáját felhúzva az Egyesült Államokban próbál szerencsét. A brit pilóta korábbi juniorcsapatával, a Carlin Motorsportsszal karöltve 2015-öt még az Indy Lights-ban fogja tölteni, de 2016-tól már indulni szeretnének az amerikai open wheel-versenyzés csúcskategóriájában, az Indycarban.



A tavaly az európai F3-ban versenyző Ed Jones csapattársaként Chilton már túl is van első tesztjén a Homestead Miami Speedway roadcourse-verzióján, ahol hétfőn az ötödik helyen zárt. Főnöke, Trevor Carlin reméli, hogy pilótája vissza tudja szerezni megtépázott renoméját. „Sok sikert elértünk már Max-szal, viszont a Forma-1 egyáltalán nem tett jót megítélésének” – mondta az Autosportnak a csapatvezető.

„2007-ben együtt versenyzett nálunk Daniel Ricciardóval a brit F3-ban, és az ausztrál csak egy hajszállal múlta felül őt. Mi tudjuk, hogy Max milyen gyors, és a megfelelő környezet segít kihozni belőle a legjobbat. Az a baj, hogy rettentően alulértékelt, sokak szemében még mindig egy tipikusan gyenge, fizetős versenyző. Ha jó munkát végez majd nálunk, az bátorítani fogja, hogy versenyezzen nálunk – vagy ő, vagy egy másik gyors versenyző.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: