DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Senki sem kényszeríti a csapatokat az F1-be”

Ron Dennisnek is megvan a saját, markáns véleménye a mezőny anyagilag rosszul álló csapatairól. Ugyanakkor azt is felismeri, hogy a sportágnak segítenie kell őket.

A Formula-1 alakulatai ma csúcstalálkozón ülnek össze, ahol fontos téma lesz a költségkrízisben levő kiscsapatok kérdése. Több istálló vezetője kifejtette véleményét a kérdéssel kapcsolatban, amelyre eddig nem sikerült megoldást találni.

„Egyszerű, senki sem kényszerít téged a Formula-1-be, nyitva tartod a szemed, amikor csatlakozol, számos szabály van érvényben a technikai, sportbeli, illetve kereskedelmi aspektusokat illetően” – közölte saját meglátását Ron Dennis. „Ott vannak, hogy mindenki megértse őket. Ha pedig bent vagy, el kell fogadnod kihívás feltételeit. Ebben nincs semmi rejtélyes. Mindenki tudja, mire vállalkozik.”



Intelmét Dennis elsősorban az új csapatoknak szánta, ugyanis úgy gondolja, a többiek feladata, hogy a már régebb óta mezőnyben levő, bajba került társairól gondoskodjon. „A Formula-1 egy kollektíva, ez nem kérdés. Majdnem olyan, mint egy cirkusz, ami bejárja a világot, mindenki ismeri egymást, és kilenc hónapon keresztül minden két hétben feltűnnek. Természetesen ellenfelek vagyunk, de ugyanakkor segítünk is egymásnak. A helyzet komplex. Mindenkinek, aki az F1-ben bent van, el kell döntenie, hogy részt venni szeretne, vagy versenyképes akar lenni. Versenyképesnek lenni ugyanis négyszer annyiba kerül, mint ott lenni” – magyarázta a McLaren vezetője.

Ron Dennis korábban azt is kifejtette, miért olyan fontos számára, hogy a kisebb csapatok a mezőnyben maradjanak. Ha még több istálló kiesne, a McLarennek szerződésben foglalt kötelessége lenne harmadik autót indítania. Ebben a koncepcióban Dennis nem hisz, ezért inkább annak a módját igyekszik megtalálni, hogy a küszködő csapatok magukra találjanak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: