DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Gutierrez: Sokat fejlődtem idén, csak nem látszott

Olykor az F1-es pilótáknak sem könnyű a sorsa, és van, hogy a ponttáblázaton elért év végi helyezésük korántsem tükrözi vissza mindazt az erőfeszítést, amit a szezon folyamán tettek. Esteban Gutierrez például úgy érzi, idén sokat fejlődött tavalyi önmagához képest, ám ennek a Sauber pocsék formája miatt nem volt és nem is lehetett látszatja.

A mexikói 2013-ban debütált az F1-ben, és újonc évében 6 pontot sikerült gyűjteni a Sauberrel, szemben akkori csapattársa, Nico Hülkenberg 51 egységével. Az idei évet viszont teljesen azonos pontszámmal zárta, mint aktuális csapattársa, Adrian Sutil: 0-val, a hinwilli alakulat 1993 óta tartó F1-es szerepvállalásának első pont nélkül zárt idényében.

Ilyen versenyképességű autó mellett bizony tényleg sasszemű szakértők kellenek ahhoz, hogy kiszúrják egy-egy ifjú pilóta saját magához képest tapasztalt fejlődését. Ez az, ami fáj Gutierreznek, aki úgy érzi, idén sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint első F1-es évében.

„A Sauber gyengélkedése mindenkit meglepetésként ért, és ez az, ami miatt a dolgok még nehezebbé váltak, mint vártuk. Ez nemcsak minket, versenyzőket tett frusztrálttá, de az egész csapatot” – kezdte az autosport.com-nak adott nyilatkozatát a tegnap a Ferrari jövő évi teszt- és tartalékpilótájaként bejelentett pilóta, majd hozzátette:



„Azt hiszem, sikerült egy jó előrelépést tennem az újonc szezonomban nyújtott teljesítményemhez képest. Megmutattam, hogy képes vagyok fejlődni, és azt az erősségemet is, hogy egy ilyen nehéz szezon kihívásain is keresztül tudom magam verekedni. Ez nyilván nem egy ideális helyzet, de olyan tapasztalat, amely sokat fog nekem segíteni a folytatásban. Bizonyos tekintetben még hálás is vagyok ezért a szezonért, mert ez is csak erősebbé és felkészültebbé tesz a jövőre nézve” – mondta el bölcs éleslátással Gutierrez. 

A mexikói 2010 óta szolgált a Saubernél, így természetesen csalódottan vette tudomásul, hogy a jövőt már Marcus Ericcsonnal és Felipe Nasr-val képzeli el a csapat, de mi mást is tehetne: előretekint. „Eléggé lelombozó, ami történt, ugyanakkor muszáj elfogadnom a helyzetet, és továbblépnem. Nagyon hálás vagyok minden mérnöknek és szerelőnek, akikkel együtt dolgoztam itt az évek során. Jelenleg azonban a Sauber elég problémás helyzetbe került minden tekintetben, ezért azokon a szempontokon is változtattak, amik alapján megválasztják pilótáikat. Szerintem a legtöbb ember a csapatban tudja, mennyi erőfeszítést tettem a Sauberért, és mennyi mindenen mentünk át együtt ezekben a nehéz időkben.  De úgy tűnik, vannak olyanok is a csapatban, akik ezt másképp látják” – zárta nyilatkozatát egy olyan odabökött megjegyzéssel Gutierrez, amiből egyértelműen arra lehet következtetni, maradt benne némi tüske előző munkaadójával szemben. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: