DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nincs pánik a Hondánál, négy hónap elég lesz

Nehezen indult a Honda legutóbbi F1-es szereplése: az Abu Dhabiban rendezett kétnapos teszten egyetlen mért kört sem tudtak megtenni – ám sem a McLaren, sem a japánok nem estek pánikba.

A McLaren tegnap és tegnapelőtt Abu Dhabiban kipróbálta a Honda-motort, ám a két tesztnap alatt mindössze öt kör jött össze a wokingiak átmeneti autójának. A McLarennél azonban nem estek pánikba, ezt Eric Boullier is hangsúlyozta, mielőtt elhagyták Abu Dhabit. Tény, ami tény, az előszezonbeli tesztek megmutatták, hogy az új erőforrások bejáratása igen problémás tud lenni, ettől függetlenül a 0 mért körnél talán többet vártak a csapatnál.

McLaren_MP429H



A Honda F1-es projektjének vezetője, Yasuhisa Arai a Speed Weeknek nyilatkozva szintén leszögezte, hogy semmi ok az aggodalomra: „Pozitív dolog tudni, hogy minden úgy működik, ahogy működnie kell. Az ERS is működik, csak az elektronika nem” – mondta a japán szakember, majd így folytatta: „Azt tartom, hogy maga a motor jó. Ezek az erőforrások igen komplexek. Részletesen meg kell vizsgálnunk, mi ment tönkre, de ez, a problémamegoldás már a mérnökök feladata.”

Arai a nehézségek ellenére bízik abban, hogy Ausztráliában az élmezőnyben lesz a Honda: „Úgy gondoljuk, hogy elvégeztük a feladatunkat, hiszen a hardver egészséges. Négy hónap elég lesz ahhoz, hogy felkészüljünk a szezonra. Azon dolgozunk, hogy egy jó helyet szerezzünk magunknak a melbourne-i rajtrácson.”

A Honda erőforrását hivatalosan legközelebb csak a jerezi teszten próbálhatják ki, amikor mindössze pár hét lesz a 2015-ös befagyasztásig. Azt viszont nem lehet kizárni, hogy addig egy újabb „forgatási napon” pályára viszik az átmeneti autót, ahogy az nemrég a silverstone-i shakedown esetében is történt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: