DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton: Sokkal többet jelent, mint az első

Lewis Hamilton két Williams-versenyző társaságában állt a dobogóra az Abu Dhabi Nagydíjon, ahol pályafutása második F1-es világbajnoki címét szerezte meg, stílusosan győzelemmel.

„Nem igazán tudok mit mondani, csak szeretném megköszönni az összes szurkolónak, aki eljött idáig. Köszönöm a családomnak, az egész csapatnak, akik elképesztő munkát végeztek egész évben. Nélkülük nem lehetnék itt. Nem igazán tudom elmondani, hogy ez mit jelent számomra. Sokkal többet jelent, mint az első, és olyan érzés, mintha az első lenne” – beszélt a pódiumon a brit versenyző, aki 2008 után szerzett ismét bajnoki címet.

Hamilton a második helyről indult, de Nico Rosberget az első kanyartól kezdve maga mögött tudhatta – Rosberg technikai hibája aztán végleg döntött. „Jó rajtom volt, szerintem a valaha volt legjobb. Onnantól kezdve tudtam, hogy én vezetek. Az autó fantasztikus volt, az időmérőn nem volt tökéletes, de a futamban teljesen rendben volt.”



„Nico rendkívül keményen harcolt egész évben, szerintem fenomenális ellenfél” – tért ki csapattársára és riválisára. A végső 67 pontos különbség nem tükrözi, milyen ádáz csatát vívtak egész szezonban. „1997-ben találkoztunk először, és arról beszéltünk, fantasztikus lenne egy csapatban versenyezni és a bajnoki címért küzdeni. Most sajnos nem volt elég gyors az autója, és nem harcolhattunk. Nagyra értékeltem, hogy feljött hozzám a szobába, és gratulált. Szerintem rendkívül jól vezetett az egész idény során, különösen az időmérő edzésen.”

„Őszintén nem tudom, mi fog történni a következő napokban. Egyesével fogok haladni. Ez életem legboldogabb napja. 2008 különleges volt, de amit most érzek, az sokféle szempontból meghaladja az akkorit. Köszönöm Istennek, köszönöm az autónak, hogy eljutott a célig. És mindenkinek köszönöm” – zárta a Formula-1 friss kétszeres világbajnoka.

Felipe Massa idei legjobb eredményét érte el Abu Dhabiban, a futam végén mindössze 2,5 másodperc választotta el Hamiltontól. „Először is gratulálok Lewisnak, aki szerintem megérdemli, őszintén gratulálok. Hihetetlen futam volt számunkra, nem igazán hittem, hogy ilyen versenytempónk lesz. Hosszú középső etapot sikerült futnom, aztán megbeszéltük a csapattal, hogy próbáljuk meg a szuperlágyat.”

„Nagyon szerettem volna a győzelmet, közel voltunk. Remélem, ez csak a kezdet volt. Amikor 10 kör volt hátra, átfutott az agyamon, hogy nyerhetünk is. Egy másodpercet hoztam körönként, de aztán gyorsan fogyott a szuperágy, nem volt annyi tapadásom, már nem tudtam behozni. Büszke vagyok, hogy a Williamsnél versenyezhetek.”

A Williams 2005 óta először szerzett kettős dobogót. „Minél magasabban áll az ember a dobogón, annál jobb, de szerintem idén beérhetjük ennyivel” – nyilatkozott Massa csapattársa, Valtteri Bottas, aki hatodszor állt a pódiumon, és a bajnokság negyedik helyét is megszerezte. „Rengeteget fejlődtünk csapatként, sokkal erősebbek lettünk. Az utolsó futamon megmutattuk, hogy mennyire versenyben vagyunk. Nagyon sokat várok a következő évtől.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: