DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton apjának találmánya segítheti a versenyek könnyebb megértését

Egy az autók tetejére kerülő kijelzőt, az úgynevezett „infószárnyat” teszteli az F1 Abu Dhabiban, amely megkönnyítheti a pályán történtek követését a nézők számára. A megoldás Anthony Hamilton találmánya.

Ha azt gondoltuk, hogy Lewis Hamilton édesapja csak azért van ott az F1-es hétvégéken, hogy fiának szurkoljon, tévedtünk. Anthony Hamilton az elmúlt években már néhány pilóta menedzselését is elvállalta, mi több, a háttérben eközben egy új technikai eszköz megtervezésén is dolgozott, aminek részletei most kerültek napvilágra.

Hamilton ugyanis előállt az infószárny (Info Wing) nevű segédeszközzel, ami azt a célt szolgálja, hogy LED kijelzőin különféle színeket használva adatokat szolgáltasson a nézők számára az adott autó versenyben elfoglalt helyéről, gumistratégiájáról, és azt is jelzi, ha a pilóta éppen megfutotta a leggyorsabb kört, ezáltal megkönnyítve az események követését a pályán és az otthon ülő nézők számára.

234ABB0200000578-2840647-image-75_1416394266742



A képen látható szárny az autók felső légbeömlőjének tetején kapna helyet, azaz a fedélzeti kamerával alkotna egy egységes elemet. Az infószárny tesztelésére már a következő napokban sor kerül: a hétvégén még csak a biztonsági autóra helyezik fel egy próba erejéig, majd jövő kedden, a kétnapos teszt első napján a Force India autóján vetik be.

„A teszt azt a célt szolgálja, hogy eldöntsük, mennyire praktikus ez az elem az F1-es és más együléses autók esetében” - mondta ötletéről az idősebb Hamilton. „Azt sem tudjuk még, hogy a LED kijelzők mennyire lennének láthatóak a lelátókon ülők számára, és mennyire működnének a televízión keresztül.”

„A versenyek közben az egyik fő problémát az jelenti, hogy nehéz megmondani, ki kicsoda és hol is áll a mezőnyben anélkül, hogy levennénk a szemünket az eseményekről, és megnézzük azt egy másik eszköz segítségével” - utalt például a Formula-1 honlapján elérhető Live Timingra. „Mire megtaláljuk a szükséges információt, a kérdéses autó már végre is hajtotta az előzést, így lemaradtunk az eseményekről.”

1416394215909_Image_galleryImage_Handout_photo_provided_by

„Persze lehet, hogy nem fog beválni. Talán erős napfény mellett nem lesznek láthatóak a LED-ek, de remélem, hogy az ötlet érdeklődést vált majd ki. Lehet, hogy dolgoznunk kell még a fények erősségén, de hiszek benne, hogy komoly hatást lehetne vele elérni, hiszen élvezetesebbé, informatívabbá tenné a versenyeket és a teszteket. Abban is bízom, hogy nem csak új rajongókat hozhat ez a sportba, de régieket is visszacsábíthat.”

Anthony Hamilton az F1 mellett a DTM, az IndyCar, a NASCAR, a gokartok és motorok számára is fejleszt hasonló kijelzőket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: