DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

Így változik az időmérő a hiányzók miatt

Miután négy fővel megfogyatkozott az F1-es mezőny az USA Nagydíj hétvégéjére, a versenybírók módosítottak az időmérő lebonyolításán, ezzel alkalmazkodva az új helyzethez.

marussia



Amint arra számítani lehetett, a Caterham és a Marussia távolléte okán az irányító testület szükségesnek vélte megváltoztatni a kvalifikáció egyes szakaszaiban a kiesők számát, hiszen ha mindent változatlanul hagynak, az azt jelentette volna, hogy a Q1 végén csak a két leglassabb autó búcsúzik a jelenlévő 18-ból.

A most véglegesített változat szerint azonban az első két szakaszban egyaránt négy autó fog távozni, így továbbra is a leggyorsabb tíz pilóta dönthet majd a pole sorsáról a Q3-ban.

„Ragaszkodva a Formula-1 sportszabályzatának 33.1-es pontjában lefektetett elvekhez, a versenybírók úgy határoztak, hogy a Q1 után a négy leglassabb autó nem vehet tovább részt az időmérőn, a Q2 után pedig hasonlóan, szintén a négy leglassabb autó esik el a további részvételtől” - áll a hivatalos közleményben.

A versenybírók arról is döntöttek, hogy nem szabnak ki büntetést a Caterhamre és a Marussiára amiatt, hogy a szerződésükben foglaltakat be nem tartva távolmaradtak a nagydíjtól. Figyelembe vették ugyanis a csapatok financiális nehézségeit, és az ügyet az FIA elnöke, Jean Todt felé továbbították, így immár ő dönthet az esetleges intézkedésekről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: