DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A Renault „ideges” az austini pálya miatt

Nem jön jól a Renault számára, hogy egy a motorok számára annyira megerőltető pálya a következő a versenynaptárban, mint amilyen az austini. Remi Taffin, a Renault F1 vezető pályamérnöke különösen az első szektor nagy emelkedőjétől tart.

111



Már a szezon elején kiderült, hogy a Renault hajtásláncának elemei a legkevésbé megbízhatóak, és ez az idő múlásával be is igazolódott, hiszen az eddigi három versenyző, akinek a rajtbüntetéssel járó hatodik elemet is fel kellett használnia a belső égésű motorból, mind a francia márka termékei által meghajtott autókat vezetik. Név szerint Jean-Eric Vergne, Danyiil Kvjat és Pastor Maldonado volt már kénytelen túllépni az előre megszabott limitet, és jó eséllyel Sebastian Vettel is csatlakozik hozzájuk ezen a hétvégén.

Taffin szerint az austini pálya hosszú egyenesei, gyors kanyarjai és nagy szintkülönbségei sem tesznek jót a motorok élettartamának, így nem zárja ki további meghibásodások lehetőségét sem ügyfelei között.

„Most, hogy megkezdjük az utolsó három versenyt, a megbízhatóság egyre nagyobb aggodalmat jelent számunkra, így mindenkit egy kicsit idegessé tesz, hogy a szezon ezen pontján egy ilyen nagy kihívásokat tartogató pályára érkezünk” - ismerte el. „A hajtáslánc minden részegysége számos kilométert teljesített már, így valószínűleg dolgos hétvége elé nézünk, hiszen mindent végig kell ellenőriznünk, orvosolva az esetleges problémákat. Legtöbb esetben szerencsére kellően széles mozgásterünk van, és előnyünkre válhat, hogy tisztában vagyunk a saját képességeinkkel és lehetőségeinkkel.”

„A kör egy különösen nehéz szektorral kezdődik a belső égésű motor és a turbó számára. A célegyenesben a motor a maximális fordulatszámon működik, az 1-es kanyarig tartó hatalmas emelkedő pedig a turbót fogja megterhelni, aminek nagyobb sebességgel kell forognia ahhoz, hogy a kellő mértékű erőt tudja leadni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: