DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A.J. Foyt: A szurkolók helyében a NASCAR-t választanám a Forma-1 helyett

Sokat vitatott döntés ügyében szólalt meg A.J. Foyt, a négyszeres Indy 500-győztes, hiszen a szervezők ismét egy hétvégére tették az austini F1-es nagydíjat a NASCAR Forth Worthben rendezett versenyével.

A Forma-1alkalmankénti rugalmatlanságát jól jelzi, hogy annak ellenére, hogy népszerűségében még csak versenyre sem kelhet a NASCAR-ral az USA-n belül, sikerült az austini futamot a stock car-széria Texas Motor Speedwayen rendezett versenyével egy hétvégére tenni, immár harmadik éve. Az egyszerű autósport-rajongó ezáltal választás elé kerül, így nem nehéz megjósolni, hogy a Forth Worth-höz közelebb lakók inkább fogják a NASCAR-eseményt választani, mint az ováltól 350 km-re tartandó F1-es futamot.

A Texas Motor Speedway elnöke, Eddie Gossage nehezményezte, hogy az austini verseny promótere egy napra tette futamát az AAA Texas 500-zal, ami igen fontosnak számít a Chase-t illetően, lévén ezzel együtt csak három verseny van hátra a szezonból. Úgy, ahogyan a Forma 1-ben is, így a megosztottság egyik szériának sem teszt jót.



A.J. Foyt, az Indy 500 korábbi négyszeres győztese úgy véli, hogy rossz döntést hoztak a Forma 1-ben, amely mindig is a NASCAR népszerűsége alatt fog maradni. „Nos, tulajdonképpen van egy F1-es versenyünk, ami sohasem volt igazán sikeres az Egyesült Államokban. Ezzel szemben Eddie Gossage igen jól promótálja a [NASCAR-]versenyét.  Nem vagyok a Forma-1 ellen, de ha néző lennék, inkább a NASCAR-t választanám. Lehet, hogy tévedek, de akkor is sokkal jobb lenne.”

Foyt azt is kifejtette, hogy ugyan nem ismeri eléggé a Forma-1-et, sosem szerette a sportág túlmisztifikáltságát. „Nem tudok sok mindent a Forma-1-ről, és lehet, hogy hülyeséget beszélek. Hosszú évek óta nagyon komoly munkát végeznek ott, de akkor sem olyan, mint például az Indy 500, vagy egy jó döntött-pályás Indycar-verseny Texasban. Mindig is imádtam az Indycar autóit” – tette hozzá.

Az Indy 500 mellett Daytonában és Le Mansban is nyerni tudó kiválóság arra is kitért, hogy kapott ajánlatokat a tengeren innenről is. „Megannyi esélyem volt arra, hogy az F1-ben vezethessek. Ennek ellenére sosem érdekelt, mert nem akartam nyakkendőt kötni, ahányszor csak leülök reggelizni. Egy texasi srác vagyok, aki imádja versenyzést az Indycar-ban és a Sprint Car-okkal” – említette a januárban 80. életévét betöltő ex-versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: