DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Alonso-sztori: Pénzeszsák vagy versenyülés?

Tovább folytatódik a Fernando Alonso körüli szappanopera: sajtóértesülések szerint hétvégén történhet bejelentés a jövőről, a spanyol pilóta pedig nagy választás előtt áll.

McLaren jövőre, Audi egy évvel később vagy Porsche a WEC-ben – az utóbbi időben ezek a lehetőségek merültek fel Fernando Alonso pályafutásával kapcsolatban. Egy közös vonással rendelkezik mindegyik: a spanyol biztosan elhagyja jövőre a Ferrarit, amely csapathoz egyébként 2016-ig szerződés köti. Távozásáról – és szinte biztos utódja, Sebastian Vettel érkezéséről – azonban továbbra sem született hivatalos bejelentés.

Az olasz La Gazzetta dello Sport szerint ebben fog változás történni a hétvégi USA Nagydíjon, Sergio Marchionne, a Ferrari új elnöke ugyanis Austinba utazik egy kettős bejelentéshez. Egyszerre közli Alonso távozását és Vettel csatlakozását.

Az egyik kulcskérdés Alonso előbb már említett, 2016-os szerződése, amelyre a német Auto Motor und Sport újságírója, Michael Schmidt hívta fel a figyelmet. A kontraktust még nem bontották fel, és ez kényszeríti mindkét felet patthelyzetbe. Nem mindegy, hogy ki hátrál ki a megállapodásból: ha Alonso teszi ezt, szabadon eldöntheti, melyik csapatnál szeretne versenyezni jövőre, vagy esetleg kihagy egy évet.



Abban az esetben azonban, ha a Ferrari mondja fel a szerződést, kötbért kellene fizetnie Alonsónak jövőre – akárcsak Kimi Raikkönennek 2010-ben. Ez Schmidt szerint több tízmillió euróra rúghat. Ám egy fontos feltétele is van, Alonso ugyanis 2015-ben egyetlen más csapatnál sem versenyezhet. Tovább nehezíti a kérdést, hogy a Ferrari semmiképpen sem szeretne fizetni. A csapat és versenyző eddig nem tudott közös álláspontra jutni, ám mindketten el akarják kerülni, hogy az ügy bíróság elé jusson.

Úgy tűnik tehát, a versenyzőnek két lehetősége van: vagy megvárja, amíg a Ferrari teszi lapátra – aminek be kell következnie, hiszen Vettel is aláírta már saját kontraktusát – és jelentős összeget tesz zsebre, ám kihagyja a következő évet, vagy maga dobbant és versenyez jövőre is – ám ebben az esetben csábító pénzösszegtől fog elesni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: