DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Stewart: Bianchi balesete figyelmeztetés

A háromszoros világbajnok – aki már aktív pályafutása alatt is az F1 biztonságának élharcosa volt – figyelmeztetett rá, hogy a rossz bármikor megtörténhet, ezért komolyan számolni kell vele.

Jules Bianchi Japán Nagydíjon elszenvedett balesete – amely már majdnem három hete történt – előtérbe helyezte a Formula-1 biztonságának kérdését. Számos vélemény elhangzott, egyesek a radikális, mások az enyhébb változtatások pártján állnak, egy külön bizottság Ross Brawn és Stefano Domenicali részvételével az FIA megbízásából vizsgálja a kérdést. Jackie Stewart azonban arra hívta fel a figyelmet: bármilyen reformokba is kezd a sport, a kockázat mindig jelen lesz.



„Manapság olyan dolgokat engedünk meg magunknak, amiket a letűnt évek során sosem engedtünk meg” – hívta fel a figyelmet Stewart arra, a magas szintű biztonság azt a hamis hatást kelti, mintha a sport veszélyei egyáltalán nem léteznének. „Bianchi balesete kissé tudatosította mindenkiben, hogy ők sem sebezhetetlenek.”

A BBC-nek adott interjúban elárulta, Lewis Hamilton és Nico Rosberg idei csatáiban sem csak az izgalmakat kellene meglátni. „A kerekek összeérése és a szoros előzési manőverek könnyen rosszul végződhettek volna. Nem szabad elfelejteni, a jegyek hátulján is ott van, a motorsport veszélyes. Szomorú – és szörnyű kimondani – valószínűleg egy haláleset kell majd ahhoz, hogy mindenki megértse, mit szabad és mit nem szabad csinálni.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: