DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Idén még biztosan nem lesznek háromautós csapatok

Bár az F1-es csapatok, az FIA és a FOM által kötött kereskedelmi szerződés értelmében, abban az esetben, ha az F1-es mezőny létszáma egyébként 20 alá csökkenne, az FIA és Bernie Ecclestone elvileg megkérheti valamelyik csapatot, hogy indítson el egy harmadik autót az adott futamon, az FIA leszögezte, ilyenre idén biztosan nem fog sor kerülni.



A téma az által vált aktuálisabbá, mint eddig bármikor, hogy jelenleg a Caterham és a Marussia jövő hétvégi, Amerikai Nagydíjon történő indulása is erősen kérdéses, márpedig, ha a kettő közül egyik csapat sem tudna részt venni az austini versenyen, akkor bizony 18 autóra csappanna a létszám.

Elméletileg ez feljogosítaná az FIA-t, illetve Ecclestone urat, mint kereskedelmi jogtulajdonost arra, hogy egy tetszőleges, általuk kiválasztott csapatot felkérjenek egy harmadik autó indítására, ám az Autosport magazin érdeklődésére az FIA illetékesei cáfolták annak lehetőségét, hogy erre még idén sor kerülne. Bár Ecclestone korábban támogatta a háromautós csapatok ötletét, ám a Caterham problémái láttán nemrégiben úgy nyilatkozott, egy problémával kevesebb lenne, ha a kiscsapat valóban csődöt mond, és aligha akarna ehelyett rögtön egy másik, talán még nagyobb problémát a nyakába venni.

A harmadik autók bevetése kapcsán ugyanis jelen pillanatban még több dolog is tisztázásra vár, amint arra a Mercedes motorsport-főnöke, Toto Wolff is rávilágított nyilatkozatában.

„A szabályok egyértelmű utalást tesznek arról, hogy ha a mezőny létszáma 20 autó alá csappan, akkor az FIA és a kereskedelmi jogok birtokosa felkérhet egy csapatot egy harmadik autó elindítására. Most ez a kérdés nagyon is aktuálissá vált” – ismerte el Wolff, azonban ezután jött a „de”…

„Először is fel kell építeni a logisztikát, az infrastruktúrát és a forrásokat ahhoz, hogy egy harmadik autót el tudj indítani a futamokon. Aztán intelligens szabályok is kellenek, amelyek pontosan lefektetik, melyik csapat indítsa a harmadik autót. Hol indítsa azt? Ki vezesse azt? Ez az autó is szerezhet bajnoki pontokat? És milyen dizájnnal futna? Nagyon sok kérdésre kell még választ találni, mielőtt belevághatnánk ebbe, és én nem látom, hogy bárkinek is sürgős lenne ez most” – mondta el a konstruktőri világbajnok csapat első embere, majd hozzátette: 

„Lekopogom, és nagyon remélem, hogy az összes jelenlegi csapat az F1-ben fog maradni. De a múltban is láthattuk már, hogy a csapatok jönnek-mennek az F1-ben, úgyhogy nem hiszem, hogy ez különösebb sokk lenne a sorozat számára” – utalt rá Wolff, hogy az esetlegesen távozó csapatok helyére vélhetően örömmel jönnek majd mások. 

A többi csapat megnyugodhat, Hamilton és Rosberg mellett egy hely továbbra is kiadó lesz a dobogón...
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: