DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Leesett a Lotus álla a 18 éves tesztelőtől

Kivételesen vezet, és nem kell sokat várni, amíg újra F1-es autóban láthatjuk – ez a Lotus véleménye az F3 bajnokáról, Esteban Oconról, aki ma tesztelte először a csapat korábbi konstrukcióját.



A francia Ocon Valenciában próbálta ki a futamot nyerő 2012-es évjáratú E20-at, amellyel szerdán és csütörtökön több mint 150 kört teljesített – ezzel túllépte a 650 kilométeres megtett távot. A Formula-3-as Európa-bajnokságot első évében fölényesen megnyerő Ocon a Lotus utánpótlás-programjának tagja, akinek többen nagy jövőt jósolnak. Ezt csak megerősítette, amit a kétnapos teszten mutatott.

„Esteban kivételesen jól vezetett az elmúlt napok során, minden feladatot elvégzett, amit kértünk tőle” – értékelt a Lotus pálya menti feladatokért felelős igazgatója, Alan Permane, aki a francia tesztjét felügyelte. „Egyértelmű, hogy nagyon nagy tehetséggel bír, mivel gyorsan felvette a tempót, és láthatóan jól érezte magát az autóban. Visszajelzései és fogékonysága nagyon ígéretesek. Biztos vagyok benne, hogy nem kell sok idő, mire újra F1-es autóban látjuk.”

A 225 lóerős F3-ashoz szokott Ocon is összegezte benyomásait a királykategóriás járműről. „Ha egy szóban kéne megfogalmaznom az érzést, milyen Formula-1-es kocsit vezetni, azt mondanám, egyszerűen gyorsabb. Az autót könnyen kezeltem, stabil és nagyon élvezhető volt. Kitűnő kocsi. Boldog vagyok a kétnapos teszttel, és várom, hogy a közeljövőben ismét F1-est vezethessek.”

Ocon idei szereplésével számtalan rajongót szerzett, köztük az FIA Együléses Bizottságának hamarosan leköszönő elnökét, Gerhard Bergert. Az egykori ferraris egyenesen arra buzdította a Lotust, hogy hasonlóan a Red Bullhoz és Max Verstappenhez – aki Ocon legnagyobb riválisa volt idén – adjanak neki jövőre versenyülést. Ha ez nem is fog megtörténni, teszt- vagy tartalékversenyzői szerepet szinte biztosan kap majd, miközben a GP2-be vagy Formula Renault 3.5-be lép fel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: