DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Gerhard Berger lemondott az FIA tisztségéről

A korábbi F1-es az Együléses Bizottság elnöki posztját töltötte be, fontos szerepe volt a Formula-3-as és Formula-4-es FIA-bajnokságok születésében, év végén viszont távozik.

A Ferrari és McLaren egykori pilótája az F3-as Európa-bajnokág szezonzáróján közölte a csapatokkal, hogy az év végén távozik pozíciójából. Bergernek fontos szerepe volt az Eb létrehozásában, amely 2013-ban vált önállóvá. Ezután a Formula-4-es FIA-sorozat indításában vállalt főszerepet, amely idén Olaszországban zajlott, jövőre viszont már több másik ország is állomása lesz.

Berger, akit 2011 végén neveztek ki – eredetileg csak egy évre – mindig kihangsúlyozta, félre fog állni pozíciójából, amint olyan utódnak tudja átadni a helyét, aki folytatja az általa képviselt irányvonalat. A jó kapcsolatokkal rendelkező Autosport magazin azonban egyelőre nem tud ilyen jelöltről.



 

Az Autosport újságírója, Marcus Simmons kiemelte, habár érte cinikus fogadtatás is Berger bejelentését – épp aznap derült ki, hogy a brit F3-as bajnokság megszűnik –, az osztrák szakember becsületesen elvégezte a munkát, amelyet Jean Todt azért adott neki, hogy tegye rendbe az együléses kategóriákban uralkodó zűrzavart. Meg nem alkuvást ismerő stílusa azonban nem feltétlenül mindig vezetett jóra: ahelyett, hogy engedélyezte volna a nemzeti bajnokságoknak az alacsonyabb árú F3-as autók építését, ragaszkodott hozzá, hogy ugyanazt a specifikációt használják, mint az Európa-bajnokság résztvevői. Végül ennek itta meg levét a brit széria is, habár a bukás gyökereit régebbről kell keresni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: