DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Force India szerint a csapatoknak maguknak kellene gumikeveréket választani

A Pirelli Brazil Nagydíjra szállított keverékeit övező mizéria hatására a Force India feltette a kérdést: miért nem az F1 csapatai választják ki maguknak, melyik két abroncstípust akarják az adott versenyen használni?

Az olasz gumigyár Formula-1-es szerepét mindig is sok vita övezte: a korábbi években azt érte számos kritika, hogy az abroncsok gyors kopása miatt mesterségesen teszik izgalmassá a versenyek történéseit. Idén inkább a konzervatív választásokkal kerültek a bírálatok középpontjába, Szocsiba például rendkívül tartós abroncsokat szállítottak, ezzel téve eseménytelenebbé az első Orosz Nagydíjat.

Az elmúlt hetekben kiadták az utolsó versenyekre szállítandó keverékek listáját: a Brazil Nagydíjra az elmúlt évekkel ellentétben a legkeményebb abroncsokat vitték volna, ezzel kivívták Felipe Massa rosszallását, aki nedves körülmények között egyenesen veszélyforrásnak bélyegezte a választást. Válaszként a Pirelli – az összes csapat véleményére hivatkozva – lágyabbra változtatta a keverékek összeállítását.



A Force India egyenesen a csapatok kezébe adná a választás lehetőségét. „Miért nem hagyják a csapatoknak, hogy maguk jelöljenek ki két gumikeveréket? Az egyik autó gyorsabb lenne, a másik hosszabban tudna kint maradni. Izgalmasabbá tenné a versenyeket” – játszott el a gondolattal Otmar Szafnauer, az alakulat sportigazgatója az Auto Motor und Sportnak.

A Pirelli azonban rögtön leszögezte, valószínűtlen, hogy ez a forgatókönyv valóra válik. „Először is, logisztikailag egy rémálom lenne. Aztán ott a veszélye, hogy néhány csapat el fogja szúrni. És ha a rossz gumik biztonsági problémához vezetnek, mi kapjuk a vádakat, nem a csapatok” – mondta Paul Hembery, a gumigyár motorsport-főnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: