DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Az első feladat: stabilizálni az MNASZ jogi státuszát

Az alábbiakban az Magyar Nemzeti Autósport Szövetség frissen megválasztott vezetősége: Oláh Gyárfás elnök, Major György általános alelnök, valamint a Sporttanács vezetője, Kohári Zoltán a tagság felé közösen megfogalmazott nyílt levele olvasható.



„Tisztelt Tagszervezeti képviselők!

Mindannyiunk előtt ismeretesek a napokban lebonyolított MNASZ Közgyűlés történései.

Engedjétek meg, hogy a megválasztott tisztségviselők nevében ezúton is megköszönjük erőfeszítéseiteket és bizalmatokat.

Sok fontos feladat áll előttünk, de van egy olyan pont szövetségünk életében, amely minden másnál sürgősebb és fontosabb, mégpedig szövetségünk jogi státuszának stabilizálása. Ennek egyetlen lehetséges módja egy, a Fővárosi Törvényszék által befogadható, és az új Ptk-nak megfelelő Alapszabály megalkotása.

A januári Közgyűlésünk tárgyalta a jelenleg érvényes, 2014-ben elfogadott Alapszabály módosításának kérdését, de szükséges mértékű konszenzus nem született a kérdésben.

Az Alapszabály vitája során a tagság döntő többsége elbizonytalanodott, ami teljes mértékben érthető is, hiszen az is kiderült, hogy a jogászok, illetve a magukat jogi ismeretekkel rendelkezőknek tekintők között is komoly véleményeltérés volt tapasztalható. Ennek a vitának az eldöntése pedig nem várható el a jogi ismeretekkel nem bíró tagszervezeti képviselőktől.

A Közgyűlés bizalmat szavazott egy új vezetőségnek. Ezt a bizalmat szeretnénk megszolgálni és minden érintett számára kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a legnagyobb körültekintéssel kívánunk az Alapszabály módosításához hozzáfogni. Azonban ez a munka nem járhat eredménnyel, amennyiben a tagság jogtechnikai kérdésekben nem szavaz bizalmat az újonnan megválasztott vezetésnek és a vezetés által felkért jogászoknak, hanem hagyja magát elbizonytalanítani külső „szakértők” által.

Fentiek alapján a közeljövőben az MNASZ elnöksége elkészíti az Alapszabálynak azt a verzióját, amely a jelenleg bizalmat kapott szervezeti struktúrának és a megválasztott tisztségviselők szakmai elképzeléseinek, valamint az új jogtanácsosunk felelős állásfoglalása szerint a törvényi előírásoknak is megfelel. Az így elkészített Alapszabály tervezetet közzétesszük honlapunkon, illetve megküldjük minden tagszervezet részére.

Annak érdekében, hogy minél többen hozzá tudjatok szólni a szövetség jövőjének szempontjából kiemelt fontosságú szabályzatunkhoz, meg fogunk hirdetni több konzultációs időpontot, ahol az Elnökség tagjaival és új jogtanácsosunkkal minden felmerülő kérdés egyeztetésére lehetőség nyílik.

Elnökségünk a legutóbbi ülésen, 2015. március 14-re kiírta az MNASZ rendkívüli közgyűlését, melynek egyetlen napirendi pontja a módosított Alapszabály elfogadása lesz.

Kérünk minden Tagszervezetünket, hogy az előkészítésben aktívan vegyen részt, annak érdekében, hogy a Közgyűlésen már ne alakuljon ki a mostanihoz hasonló vita, hanem az új Alapszabályt gyorsan és egységesen el tudjuk fogadni.

Talán nem is kell külön megindokolni, hogy az elmúlt években tapasztaltakkal ellentétben, egy egyöntetű közgyűlési elfogadó határozat rendkívül pozitív üzenetet fogalmazna meg a külvilág, a politika és a gazdasági élet képviselői, valamint a közvélemény irányába.

Szeretnénk továbbá tájékoztatni Benneteket, hogy Elnökségünk egyöntetű akarattal döntött arról is, hogy az új Elnökség a Nemzet Sportolója címre jelölés kapcsán levélben keresse meg Ferjáncz Attilát, szövetségünk örökös, tiszteletbeli elnökét.

Levelünk letölthető: itt.

Tisztelt Tagszervezeti Képviselő!

A megválasztott vezetés nevében ismételten szeretnénk megköszönni a tagság bizalmát és kérjük, azt azzal is erősítsétek meg, hogy az Alapszabály megalkotásában segítitek, támogatjátok munkánkat.

Ez az egyetlen út, hogy jogi helyzetünket stabilizálni tudjuk és ezt követően mindannyian csak sportágunk fejlődése érdekében tudjunk dolgozni.

Oláh Gyárfás

elnök

Major György

általános alelnök

Kohári Zoltán 

Sporttanács vezető

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: