DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Magyar János: Egyértelmű célom a dobogó!

Újabb nagy fába vágta a fejszéjét a Tomracing Motorsport: idén már az ő színeikben versenyez a többszörös magyar bajnok Magyar János, aki idén már a nemzetközi mezőnyben is szeretné bizonyítani tehetségét. A Hungaroringen most kezdődő Közép-Európa Bajnokságnak számító ESET V4 Cup sorozatra készülő pilóta kijelentette, autójának alapbeállításai megvannak, az elvárt köridőt a héten tartott utolsó teszten teljesítette, így szeretne egy dobogós hellyel debütálni a nemzetközi mezőnyben.

Az autó-, és motorsportban eddig is rendkívül sikeres szezonokat maga mögött tudó Tomracing Motorsport 2016-ban már a formaautózásban is jelen lesz, ráadásul a szakág egyik hazai legjobbja igazolt hozzájuk. Magyar János, aki kétszer – 2013, 2014 – megnyerte a Magyar Gyorsasági Autós Bajnokság Formula 1.6 kategóriáját, ráadásul tavaly mindezt megfejelte az Abszolút „király” kategóriás elsőséggel, idén már a nemzetközi mezőnyben is szeretné bizonyítani a tehetségét. Az ESET V4 Cup sorozatban az F3-as kategóriában rajthoz álló pilóta tegnap a hivatalos MNASZ teszten körözött a mogyoródi aszfaltcsíkon, amit ma és holnap a szabadedzések, míg pénteken és szombaton egy-egy időmérő és verseny követ majd. A futamok 25 perc + 1 körösök lesznek, ám idéntől már új abroncsokon versenyez a pilóta. Ez az alapbeállítások megtalálásához is rengeteg munkát igényel, hiszen az autó hasmagasságától kezdve az aerodinamikai elemekig mindent máshogy kell beállítani, mint tavaly. Mindenesetre Magyar János elégedetten szállt ki az autójából a teszt végén, hiszen a csapatával együtt úgy látják, a helyes irány már megvan, a szabadedzéseken csak a finomításokon lesz a fő hangsúly.

2016-magyar_janos3



– A hosszú téli szünet után nagyon vártam már, hogy újra autóba üljek. Hamar visszarázódtam, és szerencsére technikai hiba nem hátráltatott minket a nap folyamán, amennyi időt tudtunk a pályán töltöttünk, így azt kell, hogy mondjam, hasznos napot zártunk. Fontos is volt, hogy sok kört tudjunk megtenni, mert az idei évben már más gumiabronccsal megyünk, mint a tavalyi esztendőben. Ez azt jelenti, hogy a korábbi beállításainkat a kukába dobhattuk, és szinte előröl, újra fel kell építenünk mindent. A csapat viszont teljesen jól vette ezt az akadályt, nagyon jó munkát végeztek. Folyamatosan állítottunk az autón, ami a nap végére már egész jónak tűnt. Sikerült végig gyorsulnom, és a kitűzött időeredményt is megfutottam. Sokat kell azonban még dolgoznunk, hogy azt mondhassam, kész vagyunk, de az irány mindenesetre jó. Nagyon várom már a hétvégi versenyt, és bízom abban, hogy ebben a kőkemény nemzetközi mezőnyben is képes leszek a dobogós helyekért küzdeni – mondta a többszörös magyar bajnok.

Magyar János egyébként eddigi pályafutása egyik legkeményebb felkészülését tudhatja maga mögött, hiszen a gokartos és a szimulátoros edzéseken kívül a WBO volt nagyközépsúlyú világbajnok ökölvívójának, Balzsay Károlynak az edzéseit látogatta.

2016-magyar_janos1

– Erre a szezonra sokkal többet készültem, mind eddig valaha is. Balzsay Károly segítségével bepillantást nyerhettem az ökölvívásba, ami nagyon jól fejleszti a koncentrációt, a szem-kéz koordinációt és az állóképességemnek is jót tesz. Igaz éles küzdelmekben nem volt részem, de azért kipróbálhattam a meccs feeling-jét is – árulta el Magyar János, amiről ide kattintva egy videót is megnézhetnek. (https://vimeo.com/163997309)

A Tomracing Motorsport csapatkoordinátora a tesztet követően bizakodóan beszélt pilótájuk idei első debütálásáról, és bízik abban, hogy a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben akár egy dobogós helyezéssel is zárhatja az ESET V4 Cup sorozatban való bemutatkozását.

– Egy gond nélküli produktív napot tudtunk magunk mögött az MNASZ hivatalos tesztjével, ahol az új gumihoz való ideális beállítások megtalálása volt az elsődleges feladatunk. Örülök neki, hogy sikerült jó irányba elindulnunk, amit a folyamatosan javuló köridők is bizonyítanak, de tudjuk, hogy hosszabb folyamat lesz, míg Jani teljesen komfortosan fogja magát érezni a Formula Masterben. Mindenesetre a mai és a holnapi szabadedzéseken is folytatjuk a megkezdett munkát, és bízunk abban, hogy az időmérő edzéseken és a versenyeken is ott leszünk már most a mezőny elejében. Az előzetes nevezések alapján közel húsz autó lesz ott a rajtrácson, így nem lesz könnyű dolga Janinak, de én titkon bízom abban, hogy hazai pályán akár a dobogóra is oda tud érni – mondta Biel Richárd.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: