DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

„Kamionnal is lehet előzni a Hungaroringen”

Először versenyez hazai pályán Kiss Norbert, a kamion-Eb magyar éllovasa. A Formula.hu a plusz teherről, pályaismeretről, elvárásokról és egy egészen más oldaláról beszélgetett a pilótával.

Fontos pillanat következik a hétvégén Kiss Norbert életében: a kamionos Európa-bajnokság címvédője – és aktuális éllovasa – a sorozatban életében először lép hazai pályára a Hungaroringen, ahol 25 év szünet után rendeznek kamionversenyt. A magyar versenyzőt arról kérdeztük, mekkora plusz teher nyomja a vállát azzal, hogy itthon, magyar közönség előtt kell versenyeznie.

„Még nem érzem a nyomást, bár úgy gondolom, igazából még fel sem fogtam, mi történik körülöttem, hogy hazai verseny lesz. De meglátjuk, hogy a hétvége további részében hogyan alakul ez, mert azt gondolom, biztosan meg fog jönni” – mondta Kiss Norbi, aki arra a kérdésre, sok nézőre számít-e hétvégén, csak óvatosan válaszolt. „Inkább remélek, számítani nem számítok semmire, hiszen 25 év után tér vissza a bajnokság ide, és nem tudjuk felmérni, mennyire népszerű ez a sportág itt Magyarországon, de azt reméljük, hogy minél többen kijönnek.”

Fotók: Again Media


A legtöbb sorozattal ellentétben a kamion-Eb versenyhétvégéin nem csupán egy vagy kettő, hanem négy versenyt is tartanak: a szériát idén követők már megszokhatták, hogy Norbi rendszeresen megnyer párat közülük, vagy éppen mind a négyet, ahogy a Red Bull Ringen történt. Magyarországi nyerési esélyeiről mégis egészen szerényen fogalmazott.

„Azért nem úgy megyek a versenyekre, hogy úgyis nyerünk egy-kettőt, hanem próbálok reálison hozzáállni. Ez főleg az elmúlt évek tapasztalatai miatt van, amikor szívtunk rendesen, akkor is az vezetett jó eredményhez, hogy mindig keményen dolgoztunk, a részletekre odafigyeltünk, a versenykamionra, és ha keményen dolgoztunk, akkor annak látszódott az eredménye. Ezt próbálom csinálni most is, a sikerek során. Persze az sem baj, ha nő az előnyünk.”

Kiss Norbinak kétségkívül segíteni fog pályaismerete, hiszen korábban számtalan alkalommal versenyzett már a Hungaroringen, áprilisban pedig egy rövid teszt erejéig kamionnal is kipróbálta. „Akkor látszódott, hogy nehéz lesz a versenykamionnal, már azt is kitalálni, hogy az ember melyik sebességi fokozatban menjen, mikor, hogyan váltson a kanyarkombinációkban. De természetesen az, hogy az íveket ismerem, a pályát ismerem, előny lesz, úgyhogy mindenképp kedvez a hazai pálya. Főleg úgy, hogy a mezőny nagy része a Hungaroringen vagy egyáltalán nem ment, vagy csak nagyon régen. Úgyhogy előnyben vagyunk.”

A magyar pálya azonban hírhedt arról, hogy különösen nehéz előzni rajta, még Formula-1-es autóval is, nemhogy egy óriási versenykamionnal. „Ezekkel a gépekkel mindig nehéz előzni, de szerintem meg fogjuk tudni oldani a Hungaroringen is. Arra számítok, hogy az első versenyeken nagyrészt vonatozás lesz, ott nehéz lesz előzni, hiszen hasonló gyorsaságú emberek lesznek egymás mellett, de a fordított rajtrácsos versenyen biztosan sok helycserét fogunk látni” – magyarázta a pilóta.

Norbival a magyar versenyt megelőzően különleges alkalomból beszélgettünk: a pilóta ugyanis az óbudai Macskaárvaház Alapítvány aktivistája, az általuk szervezett jótékonysági találkozón vettünk részt. „Gyerekkorom óta szeretem a macskákat, kutyákat is, a szüleim mindig nyaggattam, hogy legyen sajátom, de mindig elutasítottak, mert panellakásban laktunk akkor. Ezért haverjaim kutyájával, kóbor macskákkal foglalkoztam” – beszélt az állatok iránti szeretet kezdetéről. „Ahogyan önálló háztartásom lett, felnőttem, lett egy, aztán két befogadott macskám. Egyik legjobb döntésem volt, mert az ember a legnehezebb, legfárasztóbb napjai után hazamegy, és ott vannak az állatok, akiktől megkapja a szeretetet. Egy nagyon nehéz napot is be tud aranyozni egy állat.”

„Jól esik látni, mikor egy állat valamilyen módon hozzánk kerül, elkezdjük kicsit összeszedni, gatyába rázni. Aztán találunk neki gazdát, és látjuk, hogy jó gazda, a macska pedig jól érzi magát az új helyén, pár hét múlva kapjuk a visszajelzést, hogy egymás hegyén-hátán alszanak az új gazdával, meg minden, az elmondhatatlan jó érzés. Amikor egy tényleg nehéz sorsú állatot összeszedtünk az utcáról, esetleg sérülten, és meggyógyul nálunk, gazdához kerül, és boldog, új életet kezd élni, azt nagyon jó látni” – nyújtott betekintést személyiségének másik oldalába Norbi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: