DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Budapestre érkezik Travis Pastrana cirkusza

Repülő motorok, BMX-ek és egyéb, bizarr „járművek” – erről szól az extrém motorsport kedvelői által fogalomként emlegetett Travis Pastrana show-ja, a Nitro Circus, amely június 14-én Magyarországra látogat.

Keveseknek kell talán bemutatni Travis Pastranát, az extrém motorsportok ezermesterét, aki supercross, motocross, freestyle motocross műfajokban egyaránt tündökölt, a X-Gamesen (az extrém sportok olimpiáján) tizenhétszer nyert érmet, emellett többszörös amerikai ralibajnok, aki kipróbálta magát már a Nascarban és a daytonai 24 óráson is. Rekordkísérletek és motorsporton kívüli képtelenségek mellett, mint például amikor ejtőernyő nélkül ugrott ki egy repülőgépből, és szabadesés közben kapcsolódott össze társával. Ő alapította két őrült barátjával a Nitro Circust 2003-ban, amely azóta igazi világszámmá nőtte ki magát 30 profi részvételével.



2015-ben az USA mellett Új-Zélandon, Ausztráliában, Japánban és első ízben Európában turnéznak: a Moto Mayhem kilenc állomása között szerepel Finnország, Dánia, Lengyelország, Ausztria, Svájc, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, és ami a legfontosabb, Magyarország, ahova a cirkusz június 14-én ér el. Az előadás helyszíne a Groupama Aréna, ahol először tartanak olyan nagyszabású eseményt, amely nem futballmérkőzés.

„Ha motorja van, repüljön” – hangzik a Nitro Circus jelmondata, valójában azonban nem teljesen igaz, a résztvevők ugyanis a motorok, hómobilok és quadok mellett olyan eszközökkel is repülnek, amelyeknek motorjuk sincsen. A BMX-es tábor csak a jéghegy csúcsa: kerekeken guruló hűtőszekrényt, fürdőkádat vagy heverőt is láthatunk a műsorban, amelyek több-kevesebb sikerrel állnak majd röppályára. A leírt szavaknál azonban beszédesebb a videó:

Mikor arról kérdezték, hogyan lehet bekerülni a cirkusz tagjai közé, Pastrana így válaszolt: „A kiválasztási folyamat pofonegyszerű. Csak légy a legjobb a világon abban, amit csinálsz.” A motorosok sorát a dupla hátraszaltó specialistája, Josh Sheehan, az X-Games-győztes Adam Jones, Blake ’Bilko’ Williams és Cam Sinclair erősíti, persze sok más profi mellett, a bringások ászai között Dusty Wygle, Ethen és Gavin Godfrey szerepel.

És vajon ki az, akinek eszébe jutott, hogy Magyarországra hozza a cirkuszt? Nevét jól ismerhetik a motorozás rajongói, Stefano Favaro ugyanis a 125-ös világbajnok, Talmácsi Gábor menedzsereként került be a köztudatba. Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján bevallotta, még sosem hallott a Nitro Circusról, mielőtt fia, aki Pastranáék nagy rajongója, nem említette neki. Rögtön meglátta benne a fantáziát, és – mire jók a múltbéli ismeretségek! –, szerencséjére szerepelt valaki a sorozat szervezői között, aki korábban a KTM MotoGP-s csapatában dolgozott, ahol Talmácsi 2005-ben versenyzett.

„Szerencsés vagyok, mert egész eddigi életemet körülvette a számomra oly kedves benzingőz. Az elmúlt évtizedekben a világ legnépszerűbb sorozatai a hétköznapjaim részévé váltak. Bejártam a világot, fantasztikus versenyeket láttam, hatalmas sportembereket ismertem meg, ott voltam, amikor motorsport-legendák születtek. Pontosan tudom, mitől lesz egy esemény színvonalas és sikeres” – mondta Favaro.

Azt is elárulta, miért pont a Groupama Arénát, az ország legmodernebb futballstadionját választották a rendezvény helyszínének, amely 23 800 fő befogadására képes. „A stadion megfelelt minden technikai feltételnek, amely a szervezők listáján szerepelt. De emellett az is célunk volt, hogy a lehető legtöbben meg tudják tekinteni.”

További információk:

www.budapestjump.com

www.nitrocircus.com (angol nyelven)

Jegyek a www.tex.hu oldalon, a Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatában kaphatók.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: