DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Finn sikerrel indult a Tereprali világkupa

Jouni Ampuja nyerte az Oroszágban megrendezett havas tereprali futamot, a Baja Russia Northern Forest-et. Ampuja honfitársával, Tapio Suominen-nel volt nagy harcban a végsõ gyõzelemért, ám végül letaszította a trónról a Toyota versenyzõjét, aki azonban a Világkupa értékelés gyõzelmével vigasztalódott. A két finn páros mögött Vlagyimir Vasziljev-vel érkezett célba egy MINI-vel.

baja_russia_tapio_suominen_toyota



Az utolsó versenynap első kilométerei nem minden párosnak indult a tervek szerint – a pénteki bemelegítő szakaszt élen záró Andrey Zhigunov például nem érhetett célba, csak úgy, mint Igor Gutinsky és Kanat Shagirov sem láthatta meg a kockás zászlót. A lengyel színekben rajthoz álló Marek Dabrowski és navigátora, Jacek Czachor egy fokkal már szerencsésebb volt, hiszen egy balesetet követően a 10. helyre be tudta kormányozni a Hilux-ot. Nagyon sok időt nem hagyott bent a vasárnapi szelektíven, hiszen a tegnapot egy kilencedik hellyel fejezte be. "Egy kisebb balesetet sikerült összehoznom. Nagyon nehéz volt úton tartanom az autót, az egyik részen csak csúszott egyik oldalról a másikra, és végül tetőn végeztem. Egy kis időt bent hagytam, de szerencsére tovább tudtam menni."

A futam első helyezettje, Ampuja orosz versenytársával, Vladimir Vaszilyev-vel is szépen csatázott, ám a Minis pilótának a GPS-szel komolyabban meggyűlt a baja - de ennek ellenére egy pozíciót javítva végül a dobogó legalsó, harmadik fokát csípte el.

Közéjük a tegnap még élen álló Suominen tolakodott be, aki egyébként közvetlenül az utolsó gyors után azt nyilatkozta, hogy szerinte a legjobb időt autózta, és a körülményekkel is elégedettebb volt az előző naphoz képest. Megérzése azonban most nem jött be, hiszen a szakaszon csak a harmadik időt szedte össze Ampuja és Vaszilyev mögött. "Nagyon hasonlított ez a verseny az Arctic Ralihoz." - mondta el Suominen. "Az eredmény ellenére úgy érzem, sikerült megtalálnom a pályák helyes ritmusát, és szinte mindig kedvemre autózhattam."

baja_russia_tapio_suominen

Negyedik helyre szintén egy Toyotás versenyző érkezett – Renaldo Marques Varela több mint 4 perccel verte a cseh színekben induló Miroslav Zapletal-t. A hatodik helyet Erik Van Loon egy Minivel foglalta be – Ő már kicsit közelebb volt az előtte állóhoz, ám igazi hajrát nem sikerült összehoznia a Dakaros pilótának, így végül másfél perccel maradt el Zapletal-tól.

A Baja Russia végeredménye:
1. Jouni Ampuja/Markku Hurskainen (FIN), Mitsubishi Pajero Evo 3:35.12
2. Tapio Suominen/Toni Nasman (FIN), Toyota Hilux 3:37.10
3. Vlagyimir Vasziljev/Konsztantin Zsilcov (RUS), Mini All4 Racing 3:38.17
4. Reinaldo Varela/Gustavo Gugelmin (BRA), Toyota Hilux 3:44.27
5. Miroslav Zapletal/Maciej Martol (CZE/POL), H3 Evo 7 3:49.11
6. Erik van Loon/Wouter Rosegaar (NED), Mini All4 Racing 3:50.38
7. Andrej Novikov/Vlagyimir Novikov (RUS), G-Force Proto 3:53.02
8. Jevgenyuj Firszov/Vadim Filatov (RUS), Nissan 4:03.55
9. Jurij Sazonov/Arslan Sakimov (KAZ), H3 Evo 4:12.36
10. Marek Dabrowski/Jacek Czachor (POL), Toyota Hilux 4:17.51..

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: