DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Dakar: Al-Rajhi és Sebestyén kiesett, Al-Attiyah szárnyal

Nasser Al-Attiyah immár ötödik szakaszgyőzelmét aratta az idei Dakar Ralin, és továbbra is megállíthatatlanul menetel második abszolút elsősége felé. A mai napon egyik fő riválisát is elveszítette, Yazeed Al-Rajhi személyében.

Az eddig remeklő és az összetett 3. helyén álló szaúdi újonc már elrajtolni is alig tudott a Dakar Rali mai, Cachi és Termas de Rio Hondo közötti szakaszán, miután Toyotájában komoly műszaki problémák jelentkeztek a kipufogóval. A-Rajhi végül nagy nehézségek árán megkezdte a szelektív szakaszt, de néhány kilométer után kénytelen volt kiállni és feladni a versenyt. Sajnos a Sebestyén Sándor vezette magyar autós egység is hasonló sorsra jutott, ők sem tudták folytatni a versenyt.

Őket leszámítva javarészt gond nélkül végigszáguldott az autós mezőny a mai, 194 km-es mért szakaszon, ami a leggyorsabban Al-Attiyah-nak sikerült, de jelentős különbségek ma nem alakultak ki az élmezőnyben. A katari 27 másodperccel előzte a célban Orlando Terranovát, 39 mp-cel Giniel de Villiers-t és további egy szekundummal a nap meglepetésemberét, a litván Benediktas Vanagast. Értelemszerűen az összetettben sem változott semmi (persze Al-Rajhi sajnálatos kiesését leszámítva), Al-Attiyah továbbra is majd fél órás előnnyel vezet de Villiers, és szűk másfél órás fórral Krzysztof Holowczyc előtt.



A motorosoknál viszont jóval öldöklőbb verseny folyik az idei Dakar megnyeréséért, hiszen Paulo Goncalves ma is csökkenteni tudta hátrányát az összetettben éllovas Marc Comával szemben. A portugál a nap elején nagyon bekezdett, és sokáig ő volt a leggyorsabb, ám végül ezt a szakaszt is csapattársa, Joan Barreda Bort nyerte, 17 mp-cel megelőzve őt. Goncalves így is 2 p. 23 mp-et vert Comára, akinek így 5 p. 12 mp-re csappant az előnye az összetettben.

Remekelt a mai, a motoros-quados mezőny számára 357 km hosszú szelektíven a romániai magyar Gyenes Emmánuel, aki ma a 28. helyen végzett, összesítésben pedig a kiváló 23. helyet foglalja el 11 nap után.

A quadosok között a francia Christophe Declerck részsikerét hozta a mai nap, míg Rafael Sonik tovább növelte amúgy is tetemes előnyét az összetettben, miután egyik fő üldözője, Victor Gallegos ma motorprobléma miatt kiesett. Sonik előnye jelenleg 2 ó. 50 p. Jeremias Gonzalez Ferioli előtt.

A kamionosok közül ma a holland Hans Stacey bizonyult a legjobbnak az Ivecóval, megelőzve csapattársát, Gerard de Rooy-t, valamint az orosz Eduard Nyikolajevet, aki ma csak két percet tudott ledolgozni hátrányából összetettben éllovas csapattársával, Ajrat Margyejevvel szemben, így hátrány jelenleg 11 perc és 11 másodperc.

A szakasz részletes eredményei és az összetett állása itt megtekinthető.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: