DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Rossi, Block és Kubica egymás ellen? - Jön a Monza Rally Show

Hogy mi is az a Monza Rally Show? Vegyük a világ egyik leggyorsabb versenypályáját, néhány raliautót és a legkülönfélébb versenysorozatok legjobb pilótáit. Ja, és adjunk hozzá egy csipetnyit a régi oválból is.

Ezen a hétvégén a Monster Energy támogatásával rendezik Monzában azt az immár legendássá vált versenyt, ami nagyban különbözik minden egyéb megmérettetéstől, aminek a sebesség európai szentélye egy szezon során otthont ad. Ha a Milánó közelében fekvő pályára gondolunk, a hosszú egyenesek, a padlógáz és a nyers sebesség jut eszünkbe, a Monza Rally Show alkalmával azonban teljesen más oldalát mutatja meg ez a különleges helyszín. Ezúttal a versenyzők nem nyílegyenesen száguldanak majd végig a célegyenesen, hanem különféle akadályokat megkerülve, WRC autóikkal éles kanyarokat véve.

2013_02



A gépeket pedig nem kisebb nevek vezetik majd, mint az esemény állandó résztvevője, Valentino Rossi, a hasonló őrültségekre mindig kapható Ken Block, a NASCAR-ból átruccanó Kurt Busch, és az első F1-es dobogóját éppen Monzában megszerző Robert Kubica, aki immár a raliautók volánjánál is remekül boldogul.

Velük azonban még nem ér véget a neves fellépők sora: ott lesz a mezőnyben a korábbi WTCC-pilóta Stefano d’Aste, a 2012-ben Le Mans-ban az Audival harmadik helyet szerző Marco Bonanomi, a WRC-ből ismertté vált Gigi Galli és a motorkrossz nyolcszoros világbajnoka, Tony Cairoli is. Ehhez vegyük még hozzá, hogy vasárnap tiszteletét teszi a pályán a Formula-1 friss világbajnoka, Lewis Hamilton - bár ő csak néhány bemutatókörre visz el egy Mercedes A45 AMG-t -, és egyértelműen látszik, hogy ennél sokszínűbb társaság aligha gyűlhetne össze egy versenyhétvégére.

A Monza Rally Show-t 1978 óta szinte minden évben megrendezték, az idő múlásával pedig a szezonok végének nélkülözhetetlen eseményévé vált. A versenyzők több kategóriában mérik össze tudásukat, a futamok pedig teljes egészében a ma is használt nagydíjpályán, illetve a hozzá kapcsolódó legendás, az F1 által 1962-től végleg száműzött oválpályán zajlanak majd, amelybe különféle sikánokat helyeznek el.

Rossi, Block, Busch és Kubica az M-Sport által felkészített Ford Fiesta RS-ekkel állnak majd rajthoz, de a többi géposztályban feltűnnek majd R5-ös, S2000-es és Historic autók is. A hétvége két fő eseménye a Stage Rally és a Masters Show lesz - az első klasszikus raliverseny lesz a pálya teljes vonalának használatával, míg a második egy a Gymkhana GRID-hez vagy a Bajnokok Tornájához hasonló megmérettetés, ahol a pilóták párokban, egymás ellen mérik össze ügyességüket.

A Stage Rally 2013-as győztese, Dani Sordo most nem lesz jelen, Valentino Rossinak azonban már háromszor, 2006-ban, 2007-ben és 2012-ben is sikerült diadalmaskodnia, több egyéb dobogós hely mellett. Alább a MotoGP sztárjának összefoglalóját nézhetitek meg a tavalyi hétvégéről.

A Monza Rally Show-n a Formula.hu is jelen lesz és a történésekről folyamatosan beszámolunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: