DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Pilótabarátnők: Anne-Marie Prost, a nagy túlélő

Alain Prost szerint felesége a legfontossabb ember volt az életében. Kívülről házasságuk kiegyensúlyozottnak látszott, azonban Anne-Marie-nak sok mindent kellett eltűrnie és megbocsátania párjának.

prost (1)



Anne-Marie Barges 1955 februárjában született Franciaországban, Lorette városában nőtt fel. Prosttal 1972-ben ismerkedtek meg, ekkor mindketten 17 évesen voltak. Egyes pletykák szerint találkozásuk szerelem volt első látásra, más források azt mondják, hogy Alain már két éve szerelmes volt a lányba.  Anne-Marie a Rive-de-Gier-i gimnáziumban tanult, barátai az egyik legnépszerűbb lánynak tartották – aki csinos, vicces, okos és mindig a legújabb divat szerint öltözködött.

Esküvőjüket 1980 augusztusában Saint-Chamondban tartották. Már előbb is összeházasodtak volna, de nem volt rá elég pénzük, így a ceremóniáig mindketten szüleikkel éltek. Két fiúk született, Nicolas 1981-ben, Sacha 1990-ben jött világra.

1980-tól három éven át a pilóta szülővárosában, St. Chamondban éltek, mígnem a svájci Sainte-Croix-ba, majd nem sokkal később Yens-be költöztek. A költözés oka az volt, hogy amikor Prost elhagyta a Renault-t, annyira összevitatkozott a csapattal, hogy a cég akkori dolgozói felkeresték a pilóta franciaországi házát és felgyújtották a Mercedesét.  1999-ben Nyonban telepedett le a család.

prost (2)

Kapcsolatuk kezdetén a lány a szülei tudta nélkül kísérte el a pilótát a dél-franciaországi versenyekre. Csak néhány nagydíjra látogatott ki, mert nem igazán érdekelte a Forma-1 és a motorsport. Amikor párja az F1-ben vezetett, Anne mindig felvette a futamokat és csak a verseny végeztével nézte meg a videót, így biztos lehetett benne, hogy nem látja Alain esetleges balesetét.

Az 1985-ös zandvoorti verseny a ritka alkalmak egyike közé tartozott, mikor Anne élőben nézett végig egy futamot - ez volt mindössze a harmadik verseny, amit látott. A sebesség mindig idegessé tette, és egyszer, amikor Franciaországban közúton autóztak Alainnel a tempó miatt kiabálni is kezdett párjával.

1990-ben, héthónapos terhesen a nő szörnyű balestet szenvedett. Egy svájci kis úton vezetett éppen fia, Nicolas és annak egyik barátja társaságában, amikor befordult egy vasúti átjáróba, ahová éppen egy gyorsvonat érkezett. A vonat vezetője már nem tehetett semmit, így összeütközött az autóval és szerelvény több mint harminc méteren át tolta maga előtt a kocsit. Csodával határos módon a balesetben senki sem sérült meg – másfél hónappal később pedig megszületett Prosték második gyermeke, Sacha.

prost

Anne korábban tanárként végzett, de a diplomáját nem fogadták el Svájcban, így nem tudott tovább dolgozni. Nagy vágya volt, hogy ha egyszer visszatérhet hazájába, újra taníthasson. Imádja a ruhákat, cipőket és táskákat, nagyon sok holmija van otthon, a nem használt dolgait pedig odaajándékozza a barátainak vagy pénzzé teszi, amit utána a húgának ad. Ritkán jár el esténként, mert szerinte a rendezvényeken résztvevő vendégek inkább arra figyelnek, hogy ki mit visel és nem az emberek személyiségére.

Nicolast és Sachát szülei próbálták elterelni a motorsporttól, mivel sok végzetes kimenetelű balesetet láttak apja pályafutása alatt és az áldozatok közül többen közel álltak hozzájuk. Didier Pironi vagy Gilles Villeneuve Prost legjobb barátai voltak, így haláluk nagyon megviselte a családot, de Senna tragédiája is nagy sokkot okozott. A fiúk nem nézhették meg apjuk versenyeit sem. Nicolas 1990-ben Maranellóban látta először apját a pályán, amikor a Ferrarinál tesztelt. Sacha csak hároméves volt, amikor Alain abbahagyta a versenyzést, de futamok történései és a fotók nézegetése mindig a beszélgetések részei voltak otthon.

sacha alain delphine nicolas

Mindkét fiú Svájcban és Amerikában tanult. Nicolas a főiskola után a versenyzést választotta, jelenleg a Formula E-ben szerepel. Párját Delphine-t 2012 nyarán vette feleségül. Sacha 2008-ban bátyjával és annak kedvesével részt vett a Lausanne-i triatlonon, majd 2010-ben Nylonban is próbára tette magát.

Prost házassága kívülről idillinek tűnhetett, azonban korántsem volt az, hiszen a 80-as években több afférja is volt. 1983-ban viszonyt folytatott a Renault csapatfőnökének, Gerard Larrousse-nak a feleségével, a hírek szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy év végén el kellett hagynia a csapatot. 1984-ben a Portugál Nagydíj előtt együtt töltött egy éjszakát Stephanie monacói hercegnővel, amiről Niki Laudának később el is büszkélkedett. Az akkor 19 éves Stephanie Alain Delon fiával való viharos kapcsolata után vígasztalódott a pilótával. Prostnak ráadásul született egy házasságon kívüli gyermeke is 1996-ban. Victoria anyja pedig nem más volt, mint Bernadette Laffite-Cottin, Jacques Laffite autóversenyző felesége. 

prost (3)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: