DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Off-road

Arab sejk előtt bemutatóznak a magyar autókrosszosok

Bár az F1-es szezonzáró Abu-Dhabi Nagydíjra november 21-23-án kerül sor, az Egyesült Arab Emirátusok benzingőzfertőzött rajongói december hónapban sem maradnak autósportélmény nélkül, hiszen december 12-én magyar autokrosszozók népszerűsítik a sportágat az arab országban.



Az emirátusbeli autókrossz verseny terveiről már augusztus végén beszámoltunk olvasóinknak, azóta viszont számos fejlemény történt az ügyben. Ami a legfontosabb: biztossá vált a bemutatóverseny megrendezése és időpontja: december 12-én kilenc honfitársunk fog vasszöcskéjével bemutatózni az Emirates Motorplexben, Umm Al Kvejn emírség uralkodója, Sejk Marwan Bin Rashid Al Mu’Alla meghívásából, aki tehát hathatós magyar közreműködéssel teszi meg az első lépéseket az autókrossz arab országban történő meghonosítása felé.

A mai napon a vasszöcskéket szállító konténereket a szlovén kikötőben rendben hajóra tették, és ha minden jól megy, közel négy hét óceánjárás után fog megérkezni a rakomány az ázsiai helyszínre. Értelemszerűen biztossá vált a promóciós versenyen résztvevők névsora is. Az Európa-bajnok Szabó Krisztián mellett a sokszoros magyar bajnok Ábrahám Károly, Brezovszki Sándor, Klenáncz József és fia, Klenáncz Szabolcs, Tóth Richárd, Istókovics István, Pallag-Bozsák Csaba és Vörös Tibor fognak versenyszituációkat szimulálni a bemutató jellegű, az autókrossz megismertetését és népszerűsítését célul kitűző eseményen. 

Sejk Marwan Bin Rashid Al Mu’Alla augusztus 23-25-én a dubaiprogramok.com és Budai Ferenc Off-Road szakágvezető meghívására a helyszínen nézte végig a nyirádi autókrossz Eb-futamot, és az ott látottal győzték meg végleg, hogy erre az ő hazájának is szüksége van. Az általa irányított Emirates Motorplexben jelenleg motokrossz-, drag- és driftpálya található, ezt a palettát bővítik ki az autókrosszos nyomvonallal.

A sejk célja, hogy egy év múlva már nemzetközi autókrossz versenyt rendezzenek a pályán, ezért a mostani promóciós verseny előtt Faluvégi Péter, az FIA pályainspekciós bizottságának tagja – Budai Boglárka nyirádi versenyrendező társaságban – már a helyszínre látogatott, és alaposan megvizsgálta a helyi adottságokat, amik alapján a pálya nyomvonalát megrajzolják majd.

Mindezt és a további részleteket Budai Ferenctől tudtuk meg. „Múlt héten bepakoltuk a konténereket, amiket a mai napon Szlovéniában hajóra raktak. Faluvégi Péter és a feleségem, Bogi a múlt héten voltak kint bejárni a helyszínt, amiről Dubaj vezető lapja, a Gulf News mellett számos vezető helyi hírportál is beszámolt, úgyhogy mindenki értesült róla, hogy mi készül. 1,1 kilométer hosszú lesz a pálya, ami az FIA előírásainak megfelelően lesz kijelölve, mivel a sejk egy év múlva már nemzetközi versenyt rendezne rajta. A decemberi verseny elsősorban bemutató jelleggel lesz megrendezve. A helyiek is nagy lelkesedéssel készülnek, és kíváncsiak rá, hogy néz ki egy ilyen verseny élőben. A buggyk nem teljesen ismeretlenek számukra, hiszen rengeteg homokos terület van az országban, és hasonló, emelt hasú homokfutókkal ők is nap mint nap járnak. De amikor egy zárt pályán, egyszerre tíz, versenyzésre teremtett vasszöcske elrajtol, az egészen más élményt nyújt, ezt ők is izgatottan várják” –mondta el érdeklődésünkre az esemény megszervezésében oroszlánrészt vállaló Budai Ferenc.   

A december 12-i bemutatóverseny azért is különös jelentőséggel bír, mert ez lesz az első alkalom, amikor az autókrossz Európán kívülre látogat, és az ázsiai kontinensre is beteszi a lábát. Az pedig, hogy mindebben a magyar versenyzők és versenytechnikák is főszerepet kapnak, komoly megtiszteltetés a magyar autósportnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: